Akasztófa - Elemzés

the-gallows-2-watermarked.jpg

Travis Cluff rendezte ezt a 85 perces amerikai horrort, amely július kilencedikén került bemutatásra. Bár még csak feliratos, mégis elhatároztam, megnézem moziban, mivel rengeteg jó véleményt hallottam róla,  illetve tetszett az előzetese is.

Már az indítás is durva, hiszen

ott kerül bemutatásra egy '93-as felvétel,  amely bemutat egy halálesetet, ahol teljesen érthetetlenül akasztották fel Charlie-t.

Film hivatalos leírása: 

A halottak is lámpalázasak néha. Charlie húsz évvel ezelőtt, egy szörnyű balesetben vesztette életét: a gimnáziumi színielőadás egyik kelléke rosszul működött, és a show kedvéért mímelt kivégzés valóságosra sikerült. Két évtizeddel később az iskolai színjátszók újra előadnák a régi darabot. Nem is sejtik, hogy bármit csinálnak - akár próba közben, akár éjszaka, amikor poénból belopóznak az épületbe -, valaki figyeli őket. Valaki, aki izgatottan készül rá, hogy kezdetét vegye végre az az előadás, amit ezúttal ő akar rendezni...

Az előzetes így mutatja be a filmet:

 

 

Habár a film még nagyon "fiatal" már nagyon sok megtekintésen van túl, illetve rengeteg véleményt lehet olvasni róla. Többnyire dicsérik érte.

Ez a film az előzetes alapján picit emlékeztet a Síri találkozásokra, hiszen ez a film úgy lett megrendezve mintha egy kézikamerával vették volna fel.

Többnyire 4 főszereplőről beszélhetünk: Cassidy (Cassidy Gifford), Pfeifer (Pfeifer Brown), Reese (Reese  Mishler) és Ryan (Ryan Shoos)!

 
Cassidy, Reese és Ryan akik hárman elhatározzák, hogy éjjel beszöknek a suliba és tönkreteszik a diszletet. Egy olyan ajtón át jutnak be, amit nem lehet bezárni. Miközben épp a diszletet teszik tönkre egy zajt hallanak, ami már arra próbál figyelmeztetni, hogy itt valami nincs rendben. Bár ez még semmi természet feletti erőt nem zárt magába, mivel Pfeifer érkezett meg a suliba (látta a parkolóban Ryan kocsiját, valószínúleg gondolta, hogy valami rosszban sántikálnak). Innen a történet sablonszerűvé válik picit: Természetesen nem tudnak kijutni az épületből, illetve sorra kezdenek meghalni.

Miért érdemes megnézni ezt a filmet? 
A kérdés jogos, hiszen elvileg a teljes film sablonszerű, így mi újat tudna mutatni a nézőknek? A kiszámíthatóságában van a kiszámíthatatlansága, hiszen annyi ilyen feszültséggel felvértezett mozit láttunk már, ami aztán mégsem fosatott minket össze... Hiába tudjuk 98%-os pontosággal megjósolni, hogy mi történik az elkövetkezendő pár másodpercben, mégis úgy ráijeszt az emberre, hogy valósággal földhöz vágja a popcorn-t. Az éles hangok, a jelmezek, minden... Egyszerűen nyomasztó. Minden porcikádban érzed, hogy valami ijesztő következik, mégse tudsz felkészülni rá. Egyszerű film, mégis nyomot hagy! Kötelező látni. (Ha lehetőséged van rá, moziban nézd.)

Miért nem érdemes megnézni?
Ha az olyan filmeket imádod, amelyekben a vér uralkodik, illetve mészárolásról szól ez a film, akkor ez a film NEM neked való. Annyira kevés vér van ebben a filmben, mint lakatlan szigeten a tömegverekedés.

Egyszer minimum látni kell, szerintem egész jó kis film.

 

IMDb értékelés: 4,5/10 (1211 szavazat alapán) - Reakció: Whaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat? WHY???
Az én értékelésem: 7/10 (Ez a minimum, amit megérdemel)