Mártírok - Elemzés

Biztos vagyok benne, hogy mindenki hallott már korábban Pascal Laugier filmjéről. Az viszont már más kérdés, hogy pozitív vagy negatív véleményeket hallottatok róla, hiszen mindkettő akad bőven. Azt fontos megjegyezni, hogy ez a film rengeteg országban le volt tiltva, és még mindig akadnak helyek, ahol nem található meg.
AZT MÉG MINDENKÉPP SZERETNÉM ELMONDANI, HOGY A BEJEGYZÉS TOVÁBB OLVASÁSÁT CSAK 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK AJÁNLJUK!
martirok.jpg

Nem hiába tiltották be rengeteg országban 2008-as megjelenése után, óriási port, mondhatni botrányt kavart szerte a világon. 2 év is eltelt, mire több helyen engedélyezték a filmet, Magyarországon jelenleg megtalálható DVD-n. Szerencsére készült hozzá szinkron is, így már magyar hanggal "élvezhetjük" a filmet.

Ha meg kellene neveznem olyan filmeteket, amelyeket semmiképp nem szabad megnézzenek 18 éven alattiak, akkor ez azok között szerepelne, ráadásul majdnem az első helyen.

martirok2.jpg

A film hivatalos leírása:
Egy több sebből vérző, kegyetlenül meggyötört lányt találnak a rendőrök. Lucie-nak hívják és közel egy éve tűnt el. Nem hajlandó elárulni, hogy ki tartotta fogva, és hogy sikerült megszöknie. A rendőrség később megtalálja azt az elhagyatott vágóhidat, ahol a lány több sorstársával raboskodott, de arra nem sikerül rájönniük, hogy fogva tartóikat milyen cél vezette. Az árvaházba került Lucie egyedül csak a vele egyidős Anna előtt hajlandó megnyílni és csak ők ketten tudnak arról az ártó szellemről, amely szökése óta üldözi a lányt.

Tizenöt évvel később egy szemlátomást átlagos családra egy fiatal nő tör rá kezében egy csőre töltött vadászpuskával egyetlen kitörölhetetlen szándék által vezérelve: hogy bosszút álljon.

 martirok3.jpg

Kétség kívül zseniális alkotás. Több olyan emberrel is találkoztam már, aki azt állítja, hogy hiába látta már több mint 1 éve a filmet, jelenleg is emlékszik szinte minden egyes jelenetre, illetve néha álmában is megjelenik 1-1 képkocka a filmből. Én ezen nem lepődök meg. A film bár tulajdonképpen végig olyan érzést kelt a nézőkben, mintha két filmet nézne ( egyrészt a bosszú sztori folyik le, másrészt viszont tovább is halad egy egészen brutális végkifejletig, melyről filozofálni lehet akár napokig vagy hetekig). A film nagyon sok olyan részt tartalmaz, ami már az emberi képzelőerőt is fölülmúlja, és retteg belegondolni, hogy ez napjainkban a valóságban is megesik néhány emberrel. Talán mindezért lázadnak a film ellen ennyien, vagy épp ezért rettegnek ennyien tőle, hogy velük is megeshet ez. Bármikor. Ebben a kiszámíthatatlan világban. Én ezt mégis kizártnak tartom, mert ennyire elvetemült senki nem lehet, és senki nem mehet ilyen messze. 

martirok4.jpg

Igazából nem sokat szeretnék mondani a filmről, nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy ez a film komoly mondanivalóval rendelkezik, a brutalitás és a rengeteg vér pedig remekül kifejezi mindezt. Mindenki csak saját felelősségre tekintse meg, de ne csodálkozzanak ha ezt követően álmatlan éjszakákat kell átvészelnie. 

Ne feledjük, hogy a filmből ezek a képek még nem is számítanak durvának, a többihez képest, azokat azonban nem szívesen tüntetném fel, nagyon felkavaró képek... ha kíváncsi vagy, nézd meg a filmet.

IMDb értékelés: 7,1
Az én értékelésem: 8  - A brutalitás és a rengeteg szenvedés ellenére meg kell érteni a film mondanivalóját. Ha a filmet valósággal átéled és úgy nézed végig, garantált, hogy ez a film örökre nyomot hagy benned.