TOP 10: Legparáztatósabb filmek

Könnyen meglehet, hogy mindenki arra számít, hogy 2000-nél újabb filmek fogják listánkat alkotni, de NEM! És habár egyes filmek ma már nem biztos annyira megrémisztenek, mint mondjuk amikor megjelent, attól függetlenül kötelezően szerepelnie kell a listánkon, mivel azt vesszük figyelembe, hogy akkoriban milyen hatást keltett az emberekben. 

ghost.jpg

Elsősorban ebben a filmben olyan filmek fognak szerepelni, amelyek megrémisztenek, nem pedig elveszik az étvágyadat. A kettő között óriási a különbség!

10. A cápa (1975)

Nem kell egyből felmérgelődni, hogy mit keres itt egy 40 éves film. Ahogy azt már korábban említettük elsődleges szempont az volt, hogy azt figyeljük meg, hogy akkoriban milyen hatást keltett ez a film. Nos, habár ma már nem rettegnénk annyira tőle, mégis egy generáció nőtt úgy fel ennek a filmnek köszönhetően, hogy rettegett ettől az állattól. Ráadásul sokan abban a tévhitben éltek, hogy tenger egyenlő a cápával, tehát ha tengerre akarnak menni nyaralni akkor cápa eledeleként végzik. Ez természetesen messze elkerüli a valóságot, de hát ezt váltotta ki a film belőlük.

jaws.jpg

 

9. Carrie (1976)

Mindössze egy év telt el a "A cápa" film megjelenése óta, és máris komoly vetélytársa akadt Steven Spielberg alkotásának. Ez a vetélytárs nem más mint a Brian De Palma által rendezett Carrie. Az ekkoriban rendezett horrorokra jellemző módon a film története eleinte unalmas, lassan indul be. Aztán viszont elszabadul a pokol a végzős bulin, amikor a mindenki által terrorizált Sissy Spacek megbosszul mindent, amit ellene elkövettek és tulajdonképpen mindenkit kivégez a jelenlévők közül!

carrie-1976-edited-be.jpeg

 

8. Sinister (2012)

Picit kilóg a sorból, hiszen eddig az egyetlen 21. századi alkotás, de jogosan kap szerepet a listán. Túl sok mindent nem kell elmondanunk róla, ha kíváncsi vagy miért kap szerepet ezen a listán és mi a véleményünk a filmről olvasd el ide kattintva az elemzésünket!

sinister.jpg

 

7. Hetedik (1995)

A Se7en nem egy hagyományos horror, de az egyik legzavaróbb és valóban felkavaró thriller, ami valaha készült. Morgan Freeman a dörzsölt öreg és Brad Pitt, a zöldfülű nyomozó egy őrült gyilkosra vadászik, aki a hét halálos bűn alapján választja ki és bünteti meg az áldozatait. Egyre borzalmasabb módon végez velük, egyikkel a másik után.
A legrosszabb a bűnök közül kétségtelenül a "lustaság". A rendőrduó felfedezi az ágyhoz szíjazott áldozatot, aki egy nagy halom csont és bőr, felfekvésekkel van tele, olyan, akár egy több hetes hulla, de még mindig él! David Fincher filmje egy dermesztően logikus rémálom, ami sokáig nem hagyja nyugodni a lelkedet.

se7ev.png

 

6. Halálos hallgatás (2007)

Mindössze 8 éves film, de alapos átgondolás után arra a következtetésre jutottam, hogy megérdemli, hogy részese legyen ennek a listának. Habár nem tudnék túl sok újdonságot felsorolni, amit ez a horror felmutat, mégis a rendkívül rideg és nyomasztó atmoszférájának köszönhetően sikeresen beverekedte magát a listába, és egy rendkívüli példát mutat minden rendezőnek, hogy bizony lehet remek gyilkos babás horrort alkotni!

deadsilence.jpg

 

5. Péntek 13 (1980)

Az első "igazi" alkotás, amiből aztán rengeteg remake készült. Az egyik legjobb és leghíresebb sablonjelenet, a Péntek 13-ban van. Egy igazi horrorrajongó nyilván tudja, hogy ebben a filmben nem az álarcos, behemót Jason a gyilkos, de ahogy előbukkan a film végén a tó fenekéről, az bizony sokkoló pillanat és ez is közrejátszott abban, hogy bekerült az 5. pozícióba!

friday1.jpg

 

4. A dolog (1982) 

A John Carpenter által rendezett "A dolog" egyike a  '80-as évek leggusztustalanabb horrorfilmjeinek, de ez nem éppen az a típusú mozi, ami csordultig lenne hirtelen rémisztgető pillanatokkal. Inkább az elképzelhető legbetegebb agyszülemények által keltett folyamatos félelemkeltésre aspirál, de azt elég hatásosan teszi. Ha nem is ugrasz ki a fotelből minden pillantban, attól még váratlan meglepetések sora az egész film. Kihagyhatlan darab, nem úgy, mint a pár évvel később belőle készült remake.

thing-3.jpg

 

3. Más világ (2001)

Ebben egyáltalán nem láthatunk öldökléseket, mi több, a színészek száma is viszonylag alacsony. Mégis, valami hatalmas feszültséget képes generálni már magával az alapszituációval. Hiszen a gyerekek fényérzékenysége miatt a háznak egész nap sötétnek kell lennie. Ráadásul a család a külvilágtól is el van zárva. Kell ennél több egy kísértettörténethez? Erről a filmről a napokban olvashattok egy elemzést, azt viszont már most elárulom, hogy az értékelése 10/10 a részemről!

Az egyik leghihetetlenebb történet a filmmel kapcsolatban, hogy a vértelensége miatt anno a Cool TV egyszer 12-es karikával adta le délután hat óra tájékán...

masvilag.jpg

 

2. A kör (2002)

A kör egyike az igazán népszerű horroroknak, hihetetlen mértékű rajongás alakult ki körülötte. Teljesen becsavarodott és ijesztő film, mindössze pár szürreális képsorral, de azokat nagyon ügyesen váltogatva és ismételgetve vázolja Gore Verbinski a gonosz természetfeletti hatalmát. Kegyetlen tréfa ez a rendező részéről: a karakterek félelme beleégeti magát a néző agyába is. A körben csak azt lehet tudni, hogy bármikor bármi megtörténhet. És azért ne felejtsük el, hogy ez egy remake, és az eredeti '98-as Ringu nagyon elmarad minőségben ehhez képest!

kor2002.jpg

 

1. Az ördögűző (1973)

A film megjelenése előtt mindenki az "évszázad legrémisztőbb' filmjeként, vagy "minden idők legrémisztőbb" filmjeként számolt be róla! A filmet 10 Oscarra és 7 Golden Globe-ra jelölték, a külföldi kritikusok meg is választották az év filmjének. Ugyanakkor az egyház tiltakozott ellene, de ez csak olaj volt a tűzre. A film megjelenése előtt bejelentették, hogy a film teljes mértékben igaz történeten alapul, ami pedig akkoriban még nagyobb felhajtást eredményezett. Elképesztő nézőszámok vannak lejegyezve, nagyon felkapott volt a mozikban. A démonos és természetfeletti erők ősatyjának is nevezhetnénk!

Ahogy azt már korábban sokszor említettük, habár manapság ma nem félnénk nagyon tőle, abban az időben mindenki borzongott tőle, és ahogy készítői fogalmaztak: "olyan rossz hatással volt az emberekre, hogy elájultak, szívrohamot kaptak, a terhes nők lebabáztak". Mindenkit rettegésben tartott a film, vélhetően egyértelműen megérdemli az ELSŐ helyet!

theexorcist.jpg

 

A filmben felsoroltak közül szerintem mindegyiket látnia kell egy valódi horrorrajongónak!

A lista teljesen szubjektív, illetve egyáltalán nem végleges! Több mint egy éve készülök arra, hogy elkészülhessen ez a lista, ehhez viszont rengeteg filmet kellett megnéznem. Hihetetlenül gyenge filmeket is láttam, és akár már 1 évvel ezelőtt is megírhattam volna, hiszen semmilyen azóta látott film nem került a listába!

Ha van olyan film, ami szerinted nem kellene a listában szerepeljen, vagy saját listád van, jelezd és írd kommetnbe! :)