Oculus - Elemzés

Kérésre

oculus.jpg

2013-as amerikai horror (ki gondolta volna?), ami tulajdonképpen a természetfeletti erőkről szól és azt próbálja bizonyítani hogy ilyen jelenség valóban létezik. Nagy port kavart a horrorfilmek világában, hiszen egy előzőleg létező rövidfilmen alapul, amely Oculus: Chapter 3 - The Man with the Plan címen ismeretes. A rövidfilmet Mike Flanagan alkotta, ahogy az Oculust is.

Bár nem túl hasznos információ, azonban szerintem ez mégis egy elég érdekes tény: a film elkészítése 5 millió dollárba került nagyjából, azonban 44(!!!!!) milliós bevételt hozott. Mit gondoltok, megérte?

Na de jön a lényeg, miről is szól ez a film? Íme:
Tíz évvel ezelőtt a Russell család tragédiája mindörökre rányomta bélyegét a két testvér, Tim és Kaylie életére, amikor Timet elítélték szüleik brutális meggyilkolásáért. Most Tim végre kiszabadul a védőőrizetből, s minden vágya, hogy normális életet élhessen; Kaylie-t azonban még mindig kísérti az a végzetes éjszaka, és meg van róla győződve, hogy szüleik halálát nem Tim, hanem egy gonosz természetfeletti erő idézte elő, amely egy antik tükörből szabadult el. Kaylie nyomozni kezd, hogy bebizonyítsa Tim ártatlanságát, és hasonló halálesetek után kutat a tükör egykori gazdáinál az elmúlt században. Amikor a titokzatos entitás nyomára bukkannak a gyermekkori rémálmaik újra kezdődnek.

Hogy is mondjam... ez a film.. más mint a többi hasonló... Bár már rengeteg filmet láttunk ami természetfeletti erőkről szól, most mégis hozott számunkra valami újat. Vannak benne durvábbnál durvább jelenetek, emellett folyamatos feszültség. Ami mégis leginkább megkülönbözteti a többi filmtől: tud mindig valami váratlannal előállni. Erre manapság már nem túl sok film  képes. De az Oculus igen! 
Ez egy elég jó ok máris arra, hogy egyszer minimum megnézd!

Menjünk tovább. A főszerepben olyan nevek vannak, mint Rory Cochrane, Brenton Thwaites, Karen Gillan és Katee Sackhoff! Az utóbbit nem hiába hagytam utolsónak. A felsorolt négy név közül kettő már kapott szerepet nevezetesebb horrorfilmekben, ahol nem szerepeltek rosszul. Ez egy újabb ok, hogy minimum egyszer megnézd a filmet!

 

Íme az előzetese, ami bizony nagyon tetszetősre sikeredett, ez az egy biztos! Vannak benne olyan jelenetek, ami biztos meghozta a kedved ahhoz, hogy megnézd! Mondjuk úgy, hogy ez a remek előzetes is egy újabb ok, hogy megnézd  a filmet!

Most pedig egy nagyon nyomós ok, hogy miért nézd meg! Az IMDb weboldalán ez a film 6.5 pontot kapott 10-ből, közel 70.000 szavazat alapján, ami nagyon jó eredmény. Nagyon sok olyan horrorfilm van, amit ha megnézünk azt mondjuk rá, hogy "HŰŰŰŰŰ, ez a film eszméletlen volt"! Aztán ha megnézzük kiderül, hogy csak 4-5 pontot kapott átlagban.

Most pedig íme az utolsó érvem a film mellett, amit a férfiaknak ajánlok! Kedves hölgy olvasóink számára a következő pár sort nem ajánlom, megrázó lehet önök számára.
Szóval ahogy fent a leírás is említi, a filmben főszerepet játszik egy tükör, ami tulajdonképpen  egy egész család szenvedését és majdhogynem halálát is okozza. Ha a barátnőd/feleséged vágyik egy nagy tükörre, hogy nézhesse magát benne egész nap, akkor itt a megoldás: nézd meg vele ezt a filmet! Garantált, hogy ezek után nem fogja annyira kérni és imádni a tükröket. Olcsóbb megoldás, nem?

A film legdurvább jelenete szerintem a képen látható, ami a bejegyzés tetején van feltüntetve. Picit meglepett és megrázó volt látni. Jó, persze. Tudom, hogy nem annyira durva, de látni ilyet a legtöbb természetfeletti filmben? Nem. Legtöbb ezzel foglalkozó film azzal próbál a nézőkre ijeszteni, hogy érintetlenül becsapódik egy ajtó. Hú, de durva. Legalább ebből a szempontból ez a film hoz ebbe a műfajba némi brutalitást, amit azért szívesen elfogadok személy szerint ebben a kategóriában.

Az én értékelésem: 10/8 - Vannak egyszer nézhetős filmek. Ez nem az. Ez az a fajta film, amit MINDENKÉPP EGYSZER minimum látni kell. 

A filmet én nem láttam szinkronosan, megjelenése után pár nappal néztem meg feliratosan, nagyon jó volt! 

Ha elolvastad a bejegyzést, kérlek szavazz őszintén. A Te szavazatodon is múlik a blog jövője!