Halálos kitérő - Első rész elemzése

halaloskitero.jpgBizonyára mindenki számára ismeretes ez a bizonyos filmcím, legalábbis annak aki horrorfilm rajongónak nevezi magát.A halálos kitérő egy 2003-as német-amerikai, amelyet Rob Schmidt rendezett számunkra. A film helyszíne Nyugat-Virginia (nem ez az első alkalom, hogy itt rendeznek horrorfilmet).

Hogy miről is szól az első rész? Már az indítás is viszonylag keménynek sikeredett (pláne ha azt nézzük, hogy a többi 2003-as horrorfilm mi újat hozott nekünk), egy fiatal pár éppen Nyugat-Virginiában tartózkodik és sziklát másznak. A férfi gyorsabban felér, mint barátnője, aki viszont segítségre szorul(na). Azonban nincs aki segítsen neki. Ugyanis a férfit meggyilkolják, majd a mélybe dobják, melynek szemtanúja lesz a barátnője is. Aztán próbálják felhúzni a kannibálok a kötél segítségével, azonban sikerül még gyorsan elvágnia a kötelet. Nem tud azonban semerre menni, leesik a szikláról és menekülni kezd. Még 50 méter lenne a kocsiig amikor belebotlik egy szögesdrótba, és a három kannibál behúzza őt az erdőbe.
Ez a bizonyos két szereplő Halley Smith (Yvonne Gaudry) és Rich Stoker (Joel Harris) volt, nem kaptak túl sok szerepet. 

A folytatásban jön a picit unalmasabb rész, ugyanis előbb a szokásos szövegek (írta, rendezte, zenéét szerezte, stb stb.) majd kezd kibontakozni az egész film, ami ismét lassan és unalmasan indul be.

Vigyázat, SPOILER veszély!

 

Egy orvostanhallgató, Chris Flynn (Desmond Harrington - ne ijedj meg ha nem ismerős a név) egy állásinterjúra tat, ehhez azonban át kell haladnia Nyugat-Virginián. Viszont a szokásos és forgalmas út neki nem felel meg, mivel elkésne, ezért egy másik utat választ, ahol tulajdonképpen  a madár se jár.

Érdekes, hogy egész úton nem találkozik autóval, csak épp akkor, amikor lehajol az autóban egy CD-ért és épp akkor érkezik egy másik autó amivel természetesen ütközik. A másik autó egy szögesdrót miatt vált használhatatlanná, miután mind a négy gumi kilyukadt. Mivel egyik autóval sem lehet továbbhaladni, úgy döntenek páran elindulnak és megpróbálnak segítséget kérni valahonnan. Egy szerelmes (?!) pár ott marad a két autónál. 

Összesen 6 személy van, 4 tehát elment segítségért, ketten maradtak az autónál. Közben az orvostanhallgató összeismerkedik egy lánnyal, míg a velük tartó másik két személy az esküvőjüket tervezgetik. Az autóknál maradtak viszont az "idegen" kocsijában kezdtek kutatni, és amit hasznosnak találtak elvették.

Picit talán ez a rész mondható unalmasnak, hiszen itt csak sétálnak és beszélgetnek, míg az autónál maradtak tulajdonképpen végig szeretkeznek. 

Evan és Francine (Kevin Zegers) és Lindy Booth) akik az autónál maradtak. Ott Evan hirtelen eltűnik, a csaj tulajdonképpen azt hiszi, hogy csak játszadozik azonban az erdőben megtalálja a cipőjét és a levágott fülét(!!!). 

Chris, Jessie, Carly és Scott közben találnak egy kabint, ahol nem találnak senkit, ezért bemennek hátha találnak legalább telefont. Nem volt jó ötlet. Találnak egy csomó emberi testrészt, majd mire rájönnek, hogy minél hamarabb menekülniük kellene már késő. Hazajöttek a kannibálok. Mire beérnének a házba a négy pánikba esett szereplőnk különböző helyekre rejtőznek, reménykedve, hogy nem találnak rájuk. Aztán végig kell nézniük, ahogy barátjukat, holtan hozzák be a lakásba.71155_1.jpg

Spoiler vége!

 

Úgy gondolom, hogy ez tartalomból bőven elég, ha leírnám az egészet talán elmenne a kedvetek az egésztől. 
Pedig ha eddig nem láttad ezt a filmet, őszintén ajánlom, hogy mihamarabb nézd meg! Teljesen megéri!

A filmet Sitges - Catalonian International Film Festivalon jelölték 2003-ban a legjobb film kategóriában, azonban végül nem győzött sajnos. Szerintem megérdemelte volna.

A hivatalos leírása:
Chris a nyugat-virginiai Appalache-hegységben autózik. Sietős az útja, állásinterjúra igyekszik. Legnagyobb bosszúságára forgalmi dugó akadályozza továbbhaladását. Chris az elhagyott dűlőúton próbálja kikerülni az akadályt. Az erdőben azonban baleset éri, összeütközik egy másik kocsival. Miután mindkét autó használhatatlanná vált, elhatározzák, hogy gyalog indulnak segítségért. Útközben összetűzésbe keverednek három hegyi emberrel, akik üldözőbe veszik őket. Akiket ezek az emberek levadásznak, fel is falják.

Hivatalos előzetes:

A filmet külön ki kell emelni a remek animációkért, szereplőkért és nem utolsó sorban a maszkokért. Nagyon szép filmet alkottak meg. A filmben több undorító, illetve brutális jelenet is található, elsősorban erős idegzetűeknek ajánlanám ezt a filmet! A film egyértelműen 18-as karikát érdemel.
Összességében, ha értékelni kell akkor 10-ből 8,5 pontot megérdemel.
IMDb: 6,1 (több, mint 80.000 szavazat alapján!

A teljes filmet megnézheted akár online magyarul, ingyen! ITT: